Del 2 – Kosten – kroppens bränsle

Din kost är av stor betydelse när du tränar. Beroende på hur dina mål ser ut ska kosten anpassas efter din träning. Näringen är ditt bränsle så en bra diet är A och O för att nå resultat.

Om du planerar din kost väl så kommer det att hjälpa din kropp att få bränsle till det som behövs för att bygga muskler, styrka och kondition.

Vår kropp förbränner konstant både glykogen (omvandlade kolhydrater) och fett. Därför är det viktigt att vi ser till att fylla på våra energidepåer med rätt slags bränsle för att kroppen skall kunna prestera så bra som möjligt.

Vår kropp förbränner konstant både glykogen (omvandlade kolhydrater) och fett. Därför är det viktigt att vi ser till att fylla på våra energidepåer med rätt slags bränsle för att kroppen skall kunna prestera så bra som möjligt.

Kolhydrater

I en bra diet ska drygt hälften av energin komma från kolhydrater. Kolhydraterna vi får i oss bryts ned till så kallad glykos (en sockerart) som transporterar energin ut i blodet och till cellerna. Glykos lagras sedan i levern och i musklerna i form av glykogen.

När vi fyllt upp våra energidepåer lagras de resterande kolhydraterna som fett i fettvävnaden. Hormonet insulin påverkas av kolhydraterna. Insulin har som uppgift att släppa in glykos och andra näringsämnen i cellernas inre där de förbränns eller används som byggmaterial.

Så kallade snabba kolhydrater gör att mer insulin än normalt släpps ut i blodomloppet för att agera dörröppnare åt cellerna. Detta resulterar i att blodet töms på energi och näringsämnen vilket gör oss trötta och sega.

Kroppen löser detta genom att bryta loss den nyss lagrade energin i musklernas protein och glykogenförråd för att höja blodsockret igen. Långsamma kolhydrater ger oss däremot ett lagom högt blodsocker och mindre fettinlagring.

De tillåter oss att behålla musklernas glykogen och protein och på så sätt orkar vi träna och koncentrera oss bättre. Fett. Minst 10 % av energin skall komma från fett (rekommenderad mängd 10-20 %). Får du i dig mer än 30 % fett under en längre period bör du förmodligen se över din kost.

Det är framförallt de omättade och fleromättade fetterna som kroppen behöver. Det mättade fettet som finns i bland annat ost, smör och kött ska man vara mer försiktig med.

Den energi som kroppen får av fett hittar den i de fria fettsyrorna som vi har lagrade i cellerna eller finns lösta i blodet. Förbrukar vi inte fettet så lagras det i våra energidepåer.

När kroppen är i behov av mer energi, exempelvis under aerob träning, frigörs fettsyror ur fettvävnaden för att användas till musklernas fettförbränning. Ju mer vältränad du blir desto större blir din kapacitet för fettförbränning.

Protein

Protein (aminosyror) är ett livsviktigt uppbyggande bränsle som används som byggmaterial i kroppens alla celler. Utan protein kan inte musklerna byggas upp och bli större.

Proteinet fungerar även som enzymer som påskyndar och reglerar vilka kemiska reaktioner som ska ske beroende på hur mycket näring kroppen har fått. Protein kan som ovan nämnt fungera som energi i ”nödsituationer”, men genom att äta ”rätt” kolhydrater och ”rätt” fett kan du undvika att musklerna äts upp.

Lämna ett svar