Del 3 – Gå till gymmet

Eftersom du förmodligen inte har någon träningsanläggning hemma behöver du gå till ett gym. Utöver de vanliga träningscentrena erbjuder både arbetsplatser, skolar och simhallar ofta gymverksamhet idag så du bör inte ha några problem med att hitta ett gym nära dig.

Gymma

Gym kan vara ganska skrämmande när man är ny eftersom många av de som frekvent besöker gymmet är några storlekar större i muskelomfång. Du lär dock inte vara ensam om att vara lite nervös, alla har varit nybörjare någon gång. Du lär dessutom snart märka att de flesta som är där är fokuserade på sina egna övningar och inte har tid att bedöma andra.

Genom att ha en målbild i huvudet redan när du går in på gymmet första gången kan du undvika flera fel som kan uppstå när man testar sig fram. Kunskap om dina mål hjälper dig också att undvika en del dåliga råd som du kanske snappar upp i gymmet. Alla har långt ifrån rätt kunskap om träning och kostråd.

Hur ofta ska jag träna?

Så kommer äntligen dagen då du skall ta tag i ditt nya hälsomedvetna liv. Till en början bör du försöka ha som mål att träna minst 1-2 gånger i veckan, gärna mer om du har tid. Även en gång är bättre än ingen. Om du tränar max 45-60 minuter åt gången kommer det snart att ge synliga resultat.

Tränar du mer än 60 minuters styrketräning finns det risk för att intensiteten kommer att minska. På en timme har du dock gott om tid att köra igenom ett helt träningsprogram utan problem.

Beroende på hur ofta du tränar kan du med fördel dela upp träningspassen i antingen helkropp eller överkropp/underkropp. Tränar du endast en dag i veckan bör du försöka köra ett helkroppsprogram där du tränar kroppens alla viktiga muskelgrupper.

Tränar du 3 gånger eller fler i veckan bör du träna olika muskelgrupper åt gången samt vila en dag mellan varje pass. På så vis låter du musklerna återhämta sig och byggas upp ännu starkare. Man räknar med att det tar cirka 48 timmar för musklerna att hinna återhämta sig.

Under de träningsfria dagarna kan det vara bra med lite motionsträning. Liksom som med styrketräningen bör du börja med en låg intensitet om du inte motionerat så mycket tidigare.

Du kan träna magen hemma mellan passen ifall du vill ha lite mera tydligt definierade magmuskler.

Lämna ett svar