Magövningar på olika sätt

Det finns mängder av magövningar med kroppsvikt, på gym, med boll och tex pilates. Alla bygger magmuskler. Här har jag listat sju stycken magövningar. De flesta kan du köra hemma men på gym kan du bland annat använda viktskivor och magmaskiner för att göra det jobbigare för magmusklerna. På ett gym kan du också köra andra övningar där magmusklerna involveras, som ex marklyft och knäböj. Det är därför jag alltid rekommenderar alla att träna på gym istället för att träna hemma.

magövningar

Kabelcrunch

Ta tag i repet eller handtaget. Håll händerna mot huvudet eller strax bakom. Ställ dig ner på knä ca 60-100 cm från vikterna. Knäna och fötterna ska stå stabilt, använd gärna en matta. Gör nu övningen från rak rygg till böjd. Armbågarna ska gå mot mitten av låren. Tänk på att du ska använda magmusklerna, armarna ska inte hjälpa till, de ska bara följa med. Din höft ska vara så stilla som möjligt under hela övningen.

Situps

Ligg på en matta, bänk eller ställning. Böj dig sakta uppåt, gå långsamt tillbaka. Magmusklerna ska jobba! En del har händerna bakom huvet och trycker fram det med armarna när de gör övningen. Det är FEL. Vill du ha händerna vid huvudet ska fingertopparna bara snudda öronen eller sidan på huvudet. Om du kör den här övningen på gymmet så kan du använda en viktskiva när du behöver mer tyngd.

Sneda situps

Nästan som med vanliga situps. Men nu går du inte upp rakt, utan du böjer dig upp mot vänster eller höger sida.

V-situps

Ligg raklång på en matta med händerna sträckta över huvudet. Nu är tanken att både magen och benen ska gå upp och bilda ett V. Gå upp med magen precis innan du lyfter upp benen. Benen ska vara raka eller väldigt lite böjda. Om du vill kan du ha händerna likadant bakom huvudet genom hela övningen men en del sträcker istället fram händerna och nuddar vid fötterna innan de går tillbaka till startposition.

Specialsitups

Nästan som med v-situps, men här har du istället böjda ben och din kropp ska inte bilda ett V utan bara mötas ungefär vid mitten.

Benlyft från golvet med böjda ben och raka ben

Lägg dig raklång på en matta. Lägg händerna bakom huvudet (tungt) eller håll i dig i tex bordsben, möbel eller liknande (lätt). Det finns två olika sorters benlyft från golvet. I det första sträcker du upp benen raka tills fötterna pekar mot taket. I det andra lyfter du med böjda ben knäna i en båge mot huvudet så långt det går. Om du är på ett gym kan du lägga dig rak i cablecrossen och fästa band runt fötterna som kan dra upp vikt.

Benlyft hängande och i ställning

Antingen hänger du med händerna i en stång eller så har du kroppsvikten på armbågarna på de speciella ställ som finns på en del gym. Dina ben ska nu lyftas uppåt. Du kan köra både med böjda ben (lätt) och nästan raka ben (tyngre). Lyft knäna så högt du kan och gå långsamt tillbaka tills du är helt rak i startposition.